UA
RU
Вхід
Реєстрація

Басейн: за чи проти?

Як врятуватися від спеки, не залишаючи заміської ділянки? У нас є відповідь на це питання – достатньо збудувати особистий басейн! Сьогодні ми докладно розглянемо плюси та мінуси різних типів басейнів: від надувних до бетонних та з нержавіючої сталі.

Будівництво басейну – нелегка справа, проте воно може суттєво спроститися, якщо заздалегідь знати, до якого басейну придивлятися.

Вибір місця

Який би басейн ви не вибрали, його доведеться вписувати в рельєф ділянки, і уникнути підводного каміння буде простіше, якщо розташовувати його ви будете на рівній місцевості. Щоб застрахуватися від падіння листя і затінення, не рекомендується розташовувати басейн ближче п'яти метрів від дерев, а від будинку - на відстані менше половини висоти будівлі.

При виборі місця слід пам'ятати, що у тіні можуть докучати комахи, але на сонці швидше цвістимуть  водорості. Тим не менше, басейн краще розташовувати на сонці, щоб одночасно вирішити проблему нагрівання води.

З чого можна робити саму чашу басейну

 Надувний басейн

Надувний басейн привабливий своєю мобільністю та швидкістю монтажу. Достатньо кількох годин – і у вас на ділянці з'являється своє місце для купання. На жаль, для чогось більшого, ніж купання, ці басейни не призначені – у них не вийде поплавати чи пограти у водне поло. Однак такий варіант ідеально підійде для організації дитячого дозвілля.

 Каркасний басейн

На жаль, заходячи в надувний басейн, ви відчуєте себе непомірно великим. Якщо ви «виросли» з нього, то ми пропонуємо вам звернути увагу на щось солідніше, а саме – на каркасні та бетонні басейни.

Каркасний басейн також простий в установці та монтажі - зібрати його під силу одній людині. Найпростіший варіант є плівкою з ПВХ, натягнутою на збірну раму. Такий басейн може бути набагато місткішим за надувний, але має і свої недоліки. До них можна віднести невеликий термін служби (5-7 років) і вразливість плівки - не забувайте, що товщина її становить частки міліметра, а значить, порвати її досить легко.

Ще одним істотним недоліком плівкового каркасного басейну є неможливість декорувати плівку плиткою або камінням. Тим не менш, сучасний асортимент плівок зможе приємно здивувати вас - серед них є і дизайнерські, що імітують поверхню тих чи інших матеріалів.

До того ж ПВХ-плівка не має часу, що уповільнює зростання водоростей, а також не має абразивних властивостей, так що торкатися стін таких басейну - одне задоволення.

При встановленні наземного каркасного басейну траву під дном резервуара потрібно прибрати, інакше вона гнитиме.

Каркасні басейни можуть бути більш монументальними. Так, існують конструкції, які збираються з окремих композитних жорстких блоків. Такі басейни прослужать довше, близько 15 або 20 років, а деякі навіть витримують заморозки, у тому числі і без зливу води. Рами таких басейнів додатково укріплені, борти забезпечені емальованою металевою профільованою стінкою.

 Чаші з файбергласу

Басейни з файбергласовими чашами можуть бути як заглибленими, і наземними. Переваги файбергласу схожі з плюсами ПВХ-плівки, але він набагато довговічніший матеріал внаслідок великої товщини форми. До недоліків можна віднести відносно високу вартість та обмеженість в асортименті форм, які до того ж рідко бувають великого розміру.

 Бетон

Найпопулярнішим матеріалом для будівництва стаціонарних заглиблених басейнів є бетон. Він дозволяє зробити чашу будь-якої форми та розміру, а поверхня бетону може бути декорована плиткою, мозаїкою та будь-якими іншими дизайнерськими елементами. Тільки пам'ятайте, що краще хоч трохи підняти майданчик з басейном над рівнем грунту, щоб у нього не потрапляла земля і бруд. У бетонній чаші можна передбачити сходи або вмонтувати драбинку.

Все це, разом з високою довговічністю бетонної чаші, робить цей вид басейнів особливо привабливим. Щоправда, треба пам'ятати, що будівництво будь-якого стаціонарного басейну, а тим більше бетонного, пов'язане із низкою труднощів. Наприклад, риття котловану обійдеться недешево, засипання дренажу дна, монтування опалубки, заливка бетону, герметизація, облицювання та інші оздоблювальні етапи займуть чимало часу - середній час виготовлення бетонного басейну складає близько п'яти місяців.

Взимку воду потрібно буде зливати, всю систему комунікацій готувати до холодів. Додаткові проблеми створить плиткове або мозаїчне оздоблення, яке вимагатиме ретельної герметизації швів, проте фінальний результат зможе змусити вас подолати всі свої сумніви.

Хорошим способом ізолювати бетон від води стане та ж ПВХ-плівка - настелена поверх бетону, вона одночасно виступатиме в ролі гідроізоляції та обробки. Існує варіант наливної підлоги - підлога з синтетичних смол мають відмінні гідроізоляційні характеристики, а прозорість покриття дозволить створити будь-які візерунки і малюнки на підлозі.

Функціональна гнучкість бетону дозволить створити шикарні у своїй простоті декоративні елементи, такі як скляні стіни або ілюмінатори.

При встановленні будь-якого заглибленого басейну потрібно зробити скіммерну або переливну систему відбору води - перша є спеціальним всмоктувальним пристроєм, що відбирає верхній шар води і пускає воду на рециркуляцію і фільтрацію.

Другий - переливний тип - полягає в тому, що по периметру басейну розташовується зливний жолоб, вода з якого потрапляє в спеціальний резервуар і вже звідти забирається насосом. Такий тип дозволить зробити стильне водне дзеркало нарівні з бортиками.

 Нержавіюча сталь

Чаші з нержавіючої сталі виглядають дуже ефектно і сучасно, встановлювати їх можна навіть на дах, а догляд за ними не завдасть клопоту. Для встановлення сталевого басейну також знадобиться котлован, на дно якого кладеться бетонна плита, а потім сама чаша.

Тим не менш, крім маси переваг такий тип басейнів володіє і недоліками, головний з яких - ціна. Так, чаша з нержавіючої сталі, виконана за авторським проектом, може коштувати цілий статок, але ці вкладення обов'язково виправдають себе, адже багато виробників дають довічну гарантію на свою продукцію.

Додаткове декорування

Різноманітність додаткових пристроїв та аксесуарів для басейнів справді нічим не обмежена. Це різні водоспади, фонтани та каскади води або підсвічування для серйозного та розкішного вигляду. Якщо ж у вашій родині є діти, то найбільше їх здивують водні гірки та генератори мильних бульбашок, та й ви самі напевно не відмовилися б від такого, чи не так?

Всі знають, що плавання це не тільки приємне дозвілля, а й дуже корисне заняття. Тому багато господарів заміських будинків прагнуть облаштувати поруч басейн. Саме час подумати над цим у спекотні травневі дні, щоб уже влітку порадувати себе та своє сімейство приємними водними процедурами біля власного будинку.

Для того, щоб розпочати будівництво басейну, необхідно визначитися з вибором того, що саме потрібно. Можливо, хтось захоче обладнати басейн не всередині будинку, а у дворі. Відкритий басейн популярний через те, що для нього не потрібно додатково встановлювати вентиляційну систему та паровідведення, зробити такий басейн можна досить великим, а яким саме підкаже наша стаття.

Отже, басейни можуть бути відкритими та закритими, а також літніми та цілорічніми. Наші кліматичні умови дозволяють купатися у водоймах протягом 4-5 місяців. Продовжити купальний сезон ще деякий час можна, якщо обладнати в басейні накриття і додати нагрівання води. Крім перерахованих вище видів басейну при виборі його конструкції ще потрібно врахувати форму, виступ борту і матеріал виготовлення.

Види відкритих басейнів

1. Залежно від форми чаші: овальні, круглі, прямокутні або будь-якої іншої вільної форми.

2. За виступом борту - наземні, втоплені та напівутоплені.

3. Залежно від матеріалу басейн можна вибирати зі скловолокна, бетону, металу та вінілу.

Незалежно від того, який варіант припав вам до душі, басейн має бути оснащений надійними системами постачання, зручним в експлуатації, а вода повинна за своїми якостями бути наближеною до питної. Тому система очищення води при будівництві басейну така ж важлива, як сама подача води. Існує два види систем очищення: скіммерна та переливна.

Скіммерний тип очищення має на увазі, що вода йде в отвори з фільтрами на бортах басейну, і надходить назад вже очищеною. При цьому рівень води завжди на 10-20 см нижче рівня бортика.

Переливний тип очищення має на увазі, що вода переливається за краї басейну, щоб йти у фільтри, розташовані за бортами басейну. Повернення очищеної води відбувається через спеціальні форсунки на периметрі басейну. Системи подачі та очищення води встановлюються разом із будівництвом басейну. А якщо ви бажаєте продовжити сезон купань у своєму басейні, то крім перерахованих вище встановлюється ще й система підігріву води. Деякі підводять теплу воду прямо з дому, але це зазвичай обходиться набагато дорожче, ніж підігрів води безпосередньо в басейні.

Загальні правила будівництва басейнів

  Басейн повинен бути приєднаний до водо-, електро-, теплопостачання та каналізації.

  Довжину та ширину вибирають залежно від розмірів ділянки, зазвичай площа басейну не перевищує 15 м2.

  Найкраще, щоб у басейні було 2 частини: мілка та глибока.

  Перед облаштуванням басейну закладають широке вимощення.

  Чим більший басейн по периметру, тим глибшим він має бути.

  Для зручного спуску в басейн облаштовуються сходи.

  Бажано, щоб поряд не було дерев, оскільки вони забруднюватимуть воду.

  Поруч із чашею басейну облаштовується технічне приміщення для обладнання.

  Навколо чаші повинні бути обхідні доріжки 2 м. Цей прохід потрібен для монтажу трубної розводки. Далі доріжки використовуватимуться для контролю роботи устаткування басейну.

  Покриття чаші, як правило, роблять у натуральних «водних» відтінках, що тільки підкреслює красу та насиченість водної блакиті.

Технологія будівництва відкритого басейну з бетонною чашею

Необхідні матеріали: бетон, металева сітка, акрилова чаша.

1. Для початку ділянку варто підготувати та зняти верхній шар ґрунту. Після цього робляться розмітки під траншеї, які використовуватимуться для водозливної системи.

2. Глибина траншеї становить 0,6 м. Коли викопана траншея, її встилають гідроізоляцією, стіни заливають бетоном. Для підвищення густини в бетон додають алюмінієву стружку.

3. Далі встановлюється опалубка, а верхня частина заливається. Для інженерних комунікацій роблять спеціальні отвори.

4. Підготовка поверхні під фундамент дна полягає в утрамбуванні щебеню або гравію, а потім піску. Після цього встановлюється армуюча решітка з отворами та нішами для обладнання. Заливається бетоном.

5. Фахівці радять для опалубки фанерні щити – так не треба буде вирівнювати поверхню. Якщо такої можливості немає, заливання відбуватиметься у кілька етапів.

6. Якщо у басейні передбачені сходи або інший спуск, для них роблять випуск арматури. Вони заливаються лише тоді, коли з чаші знімуть опалубку.

7. Після зняття опалубки робляться виміри конструкції. Далі поверхня вирівнюється бетоном, виводяться труби функціональних мереж, а після висихання укладається функціональне розведення.

8. Комунікації ховають у гідроізоляційний рукав та заливають бетоном.

9. Коли бетон висохне повністю, облаштовується бортик.

10. Далі починаються перевірки чаші і, якщо все добре, починається оздоблення басейну. Однак перед оздобленням необхідно обов'язково вирівняти поверхню. Вибір обробки залежить від ваших можливостей: можна використовувати як дешеву, але недовговічну плівку, так і стандартну плитку і найдорожчий варіант мозаїку.

Метою нашої публікації було показати Вам особливості організації відкритого басейну на ділянці, щоб Ви мали уявлення, чи варто цим займатися чи ні. Розуміючи, що необхідно зробити, щоб мати можливість будь-якої миті насолодитися водними процедурами, Ви зможете грамотно підійти до облаштування власного басейну. Тоді ви отримаєте якісний басейн, в якому зможете відпочивати всією родиною, оздоровлюватись та рятуватися від спеки!

Компанія Healthy Plants - лідер в ландшафтній індустрії, надає послуги, які повністю вирішують задачу благоустрою, озеленення території та встановлення автополиву на Вашій ділянці. Ми розробляємо для кожного свого замовника унікальний проект (план) і створюємо індивідуально- неповторну атмосферу на ділянці. Чек на наші послуги є абсолютно прийнятним для кожного, хто звернувся до нас, так як ми орієнтуємося на побажання і можливості клієнта. Якщо замовник звертається до нас повторно, то ми надаємо йому всілякі знижки та акційні пропозиції, в знак подяки за довіру до нас. Така схема співпраці є комфортною для обох сторін.

Ми переконані, що в будь-якій справі потрібен професійний підхід, чи то створення глобального ландшафтного дизайну, чи то посадка маленького дерева. Багаторічний досвід в області благоустрою території відточив нашу майстерність в даній області до найвищого рівня. Проектування і монтаж різних елементів при створенні ексклюзивного ландшафтного дизайну є нашою прерогативою.

Інструкція того, як ми працюємо:

Дзвінок - Виїзд - Договір - Проект - Реалізація - Обслуговування.

Наша фірма має багаторічний досвід створення красивої атмосфери на різних ландшафтах. Ми вміємо майстерно перетворити абсолютно будь-яку територію, про що свідчать наші численні об'єкти, які можна зустріти в наступних містах: Київ, Обухів, Васильків, Бровари, Вишневе, Конча-Заспа, Київська область (Біла Церква), Узин, Володарка, Тараща, Сквира, Рокитне, Гатне, Нові Безрадичі, Білогородка, тощо.

Підтвердженням високого рівня нашого професіоналізму є приклади робіт і фото (відео) наших об'єктів, які можна побачити, зайшовши на нашу інтернет сторінку. Ваші позитивні відгуки є найкращим стимулом на шляху до нашого самовдосконалення і найвищою мірою похвали.

 

 

 
 
Мены потрібна консультація:



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю будуть відправлені на пошту вказану при реєстрації на сайті.
Реєстрація: