UA
RU
Вхід
Реєстрація

Тіневитривалі клумби

Сад  - це неоднорідно освітлена сонцем ділянка,  своєрідний лабіринт зі світлими і темними куточками. І, як правило, у наших садах досить багато тінистих місць, наприклад під будівлями, під деревами, парканами, куди сонце не потрапляє у достатній для квітучих рослин кількості. Добре, шо існує ряд тіньовитривалих рослин, які здатні перетворити будь-яку затінену ділянку на зелений оазис. Основна перевага тіньовитривалих рослин – у їхньому ефектному листі незвичайного забарвлення та форми. Ще однією невід'ємною перевагою такого саду є  те, що його досить складно зіпсувати, чого не скажеш про квітники на сонячних галявинах. Будь-який квітник губить відсутність форми і занадта строкатість, а клумба в тіні ніколи не буває дуже яскравою.

Які ж садові рослини можна висаджувати в тіні? Як вибрати квіти для клумби, щоб вона виглядала естетично та цвіла незалежно від освітлення території?

Навіть на слабко освітленій ділянці Ви можете організувати розкішний квітник, який буде приковувати увагу і стане родзинкою ландшафтного дизайну. Головне – визначитися із сортами рослин для тінистої клумби, які не потребують сонячного світла і прикрасять найпотаємніший куточок саду.

Основною прикрасою стануть тіньовитривалі багаторічники. Гра їх текстур, форм і забарвлення дозволяє отримати найбільш цікаві поєднання. Ледь вловимі нюанси теплих і холодних відтінків  листя надають благородства тінистому саду.

Тінь, виявляється, теж буває різною! З огляду на те, як часто та інтенсивно сонячне проміння потрапляє на землю, можна розділити територію в саду на такі основні категорії:

Зі стабільною тінню. Це, зазвичай, північна частина будівель, куди сонце зовсім не потрапляє.

Частково освітлена. Де сонце може виходити вранці чи ближче до вечора. Це переважно ділянки, розташовані на сході чи заході.

Територія з розсіяною тінню, де сонячним променям перешкоджають крони дерев.

Залежно від того наскільки затінена територія, рослини діляться на дві основні категорії:

рослини для густо затінених ділянок – це території, на яких сонце близько трьох годин і менше. Також це можуть бути зони, куди сонячне світло зовсім не потрапляє.

До тінестійких рослин такого типу відносяться:

запашна фіалка;

медунка;

наперстянка;

незабудки;

бруннера;

клопогін;

герань садова;

морозник;

папороть;

ірис сибірський.

рослини на ділянці зі світлою тінню

Квіти в тіні можуть висаджуватися також на ділянці, куди сонячні промені все ж таки потроху проникають. Зазвичай, це клумби під деревами з ажурною кроною (берези, акації, робінії).

У півтіні добре почуваються:

дельфініум;

бегонія вічноквітуча;

астильба.

Якщо маєте бажання додати в квітник трав для аромату можна висаджувати перцеву м'яту, мелісу, рожеву родіолу.

Якщо Вам подобаються цибулькові рослини висаджуйте крокуси і нарциси.

Деякі квіти, що ростуть на сонці, також можуть непогано почуватись у напівтіні, якщо забезпечити його правильний догляд.  Серед них: дзвіночок та лобелія.

Розібравшись з тим, які тіньовитривалі рослини можуть висаджуватися на слабо затемнених територіях, а які добре ростуть і в тіні, настав час визначитися з сезонністю. Тут все залежить від того, коли Ви бажаєте насолоджуватися яскравістю та буянням фарб. Виходячи з часу цвітіння рослин, які люблять тінь, можна поділити їх на три основні види:

  • Літні

гортензія;

наперстянка;

астильба;

аквілегія;

манжетка;

барвінок;

незабудки;

дзвіночки.

  • Осінні

клопогон;

астильба гібридна

тіарелла;

золотарник;

збірний дзвіночок.

  • Весняні

проліски;

нарциси;

дицентра;

бруннера

магонія падуболиста;

рододендрон атлантичний;

садова азалія;

бадан товстолистий;

хоста подорожникова;

запашна фіалка.

Розібравшись з тим, які квіти можна посадити в тіні, варто розглянути дизайни клумб, їх форму, поєднання відтінків і висоти рослин. Ми зібрали кілька цікавих проектів ландшафтного дизайну з чудовими квітниками в тіні:

 

 

Компанія Healthy Plants - лідер в ландшафтній індустрії, надає послуги, які повністю вирішують задачу благоустрою, озеленення території та встановлення автополиву на Вашій ділянці. Ми розробляємо для кожного свого замовника унікальний проект (план) і створюємо індивідуально- неповторну атмосферу на ділянці. Чек на наші послуги є абсолютно прийнятним для кожного, хто звернувся до нас, так як ми орієнтуємося на побажання і можливості клієнта. Якщо замовник звертається до нас повторно, то ми надаємо йому всілякі знижки та акційні пропозиції, в знак подяки за довіру до нас. Така схема співпраці є комфортною для обох сторін.

Ми переконані, що в будь-якій справі потрібен професійний підхід, чи то створення глобального ландшафтного дизайну, чи то посадка маленького дерева. Багаторічний досвід в області благоустрою території відточив нашу майстерність в даній області до найвищого рівня. Проектування і монтаж різних елементів при створенні ексклюзивного ландшафтного дизайну є нашою прерогативою.

Інструкція того, як ми працюємо:

Дзвінок - Виїзд - Договір - Проект - Реалізація - Обслуговування.

Наша фірма має багаторічний досвід створення красивої атмосфери на різних ландшафтах. Ми вміємо майстерно перетворити абсолютно будь-яку територію, про що свідчать наші численні об'єкти, які можна зустріти в наступних містах: Київ, Обухів, Васильків, Бровари, Вишневе, Конча-Заспа, Київська область (Біла Церква), Узин, Володарка, Тараща, Сквира, Рокитне тощо.

Підтвердженням високого рівня нашого професіоналізму є приклади робіт і фото (відео) наших об'єктів, які можна побачити, зайшовши на нашу інтернет сторінку. Ваші позитивні відгуки є найкращим стимулом на шляху до нашого самовдосконалення і найвищою мірою похвали.

 

 

 

 
 
Мены потрібна консультація:



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю будуть відправлені на пошту вказану при реєстрації на сайті.
Реєстрація: