UA
RU
Вхід
Реєстрація

Жива огорожа

Озеленення ділянки (території) - це клопітка праця, оскільки працювати потрібно з природою .

Досить ефектним елементом озеленення та дизайну присадибних та дачних ділянок є живоплоти. Після 50-60х років, втративши популярність на тривалий час, вони знову привертають увагу озеленювачів та садівників – любителів. І не дивно. Живі огорожі захищають від пилу, зменшують шум, підкреслюють красиві повороти доріжок, є гарним тлом для квітників. З їхньою допомогою можна візуально створити затишне місце для відпочинку.

Компанія «Healthy Plants» - лідер з надання послуг в ландшафтній індустрії, пропонує високоякісні послуги з оформлення присадибної території: озеленення двору, жива огорожа, вертикальне озеленення, озеленення дахів, рослини на яких нададуть надзвичайного колориту будь-якій споруді. Ми знаємо як здійснити озеленення, вартість которого буде більш ніж адекватною, при цьому не втрачаючи на якості. У нашому арсеналі відбірний посадковий матеріал, кваліфіковані фахівці і кращі дизайнери.

Жива огорожа - це сучасний, модний, надійний та функціональний захист абсолютно будь-якої ділянки, яка при грамотному догляді і правильно підібраному посадковому матеріалі, може служити своїм господарям десятиліття.

Найчастіше такі живі паркани створюють з кущів чи дерев, а в деяких випадках і з трав'янистих рослин та ліан.

Вибір рослин залежить від того, який вигляд і функціональне призначення матиме огорожа.

Жива огорожа. Сфера застосування

позначення зовнішніх меж ділянки;

зонування території;

​обрамлення клумб, доріжок, газонів і міксбордерів (так звані живі бордюри).

По висоті живоплоти поділяють на:

високі - висотою понад 2 метри

середні – заввишки від 0.5 до 2.0 метрів

низькі (бордюри) – висота менше 0.5 метра.

Інші характеристики живоплотів залежать від біологічних особливостей виду рослин:

живоплоти вічнозелені та листопадні;

живі огорожі колючі та безколючкові.

Будь-який декоративний живопліт має починатися з проекту. Тільки ретельно продумане планування допоможе вам отримати бажаний результат. Робити якісь поправки в процесі посадки неприпустимо - це неминуче призведе до деформації загального плану. Так, якщо ви хочете висадити зовнішню огорожу, вам підійдуть насадження висотою від двох метрів, а може бути й вищою (у разі, якщо поряд пролягає траса чи залізничні колії).

Але високі огорожі мають свої мінуси. Наприклад, високий рослинний паркан перешкоджатиме потраплянню сонячних променів та свіжого повітря на територію ділянки. А якщо ви хочете зробити зонування ділянки, насадження з чагарників висотою 1-½ метра буде більш ніж достатньо. Крім того, необхідний розрахунок густини розсади, але даний момент неможливий без докладних знань про сорт рослини, з якою ви збираєтеся працювати. Розміри траншеї (ГхШ) також важливі. Як правило, траншея глибиною 50 см та шириною 40-50 см стане універсальним варіантом для будь-якого типу огорожі.

Вічнозелені живоплоти

Ми маємо багато звернень, щодо того який дизайн живоплоту обрати. Хтось хоче не заморочуватись, щоб було мінімум догляду та ще й щоб була вічнозеленою і радувала око соковитою зеленню протягом всього року. В такому випадку слід віддати перевагу  рослини, які володіють високою щільністю, будуть стійкі до заморозків і спеки, будуть легко переносити стрижку і матимуть досить повільний ріст пагонів, що допоможе довго підтримувати доглянутий вигляд чагарника. Таку огорожу можна створити, наприклад, з хвойників. Чудово підійде ялівець Скайрокет, ялівець Блю Ерроу, туя Смарагд, туя Колумна чи туя Брабанд, ялина і т.д. Також можна поєднати хвою і листяну рослинність, що лише прикрасить композицію.

Листяні чагарники для живої огорожі

Коли перед Вами став вибір листяних рослин для організації живоплоту, потрібно врахувати круглорічні погодні умови. Добре зупинити свій вибір на відносно невередливих рослинах, які будуть безболісно переносити стрижку і ростимуть щільною кроною. Принадність такої огорожі в тому, що навесні, влітку, восени і взимку Ваш паркан буде отримувати новий образ і барвисту гаму. Такий «зелений паркан» відмінно вийде з, наприклад, карагана, терну, жовтої акації, в'яза, аронії, верби, калини, барбарису, бруслини і т.д.

Комбінована жива огорожа

Комбінація хвойних і листяних порід виглядає дуже незвичайно, завдяки різним якостям, фактурам та розмірам. Але тут важливо підібрати рослини, схожі на тип догляду, відповідного субстрату і швидкості зростання. Виростити дійсно гарний і гармонійний комбінований живоплот зможуть лише професійні ландшафтні дизайнери. Тож у такому разі найкращим рішенням буде звернутися саме до них.

Інструкція по створенню живоплоту

Для початку створіть план живоплоту і вирішіть для себе, яке цільове призначення він буде мати. Виходячи з цього, Ви зможете вирахувати необхідну кількість чагарників. Далі прокладаємо траншеї для посадки. Потім беремося за процес посадки рослин.

Для того, щоб захистити зовнішні межі ділянки, вдало підійдуть живі стіни висотою приблизно 2 метри і вище. Для того, щоб захистити кордони всередині ділянки - клумби, доріжки, місця для паркування та інше, потрібні рослини висотою 50 см і до одного метра.

Щоб виконати таку посадку, де кущі будуть рости в один ряд, потрібно викопати траншею шириною 40-50 і глибиною 50-60 см по передбачуваній лінії росту майбутньої огорожі. Чим більше смуг рослин плануємо посадити, тим більше доведеться виконати земельних робіт

Посадку здійснюють навесні, приблизно в квітні. Для такої затії годяться 3-річні саджанці хвої або листяні 2-річні рослини.

Живоплоти бордюри

Живий бордюр, огорожі (на ділянці, для клумби, уздовж доріжок) створюються з низькорослих рослин. Така огорожа не захистить ділянку від зацікавлених поглядів, а навпаки, приверне захоплені погляди до Вашої території.

Мініатюрні бордюри запросто допоможуть прикрасити сад, чітко окресливши доріжки, клумби і т.д.

Такі міні огорожі вийдуть як з тих рослин, що потребують підстригання (самшит, кизильник, смородина, туя західна і т.д.), так і з живності, яка може обійтися і без обрізки (троянда, кипарисовик, верес і т.д. ).

Жива огорожа швидкозростаюча багаторічна

Останні кілька років в мережах набирає обертів реклама з продажу насіння живої огорожі, яка виростає за місяць на 1 метр.Так от хочемо розвіяти цей міф. Це не більше ніж маркетинговий хід. І під насінням такої міфічної рослини Вам продадуть невідомо що за досить пристойні кошти.

Якщо перед Вами стоїть завдання швидко звести живу огорожу або бордюр, який прослужить вам багато років, то в даній ситуації потрібно чітко визначитися з вибором рослинності, її зовнішнім виглядом, функціональним призначенням. Для оформлення швидкозростаючих багаторічних огорож підійдуть барвінок, бересклет, бирючина, глід, ліани і т.д.

Визначитися з вибором і купити саджанці для живоплоту, можна звернувшись за допомогою до наших фахівців.

Пропонуємо підбірку найпопулярніших рослин для живої огорожі, на які варто звернути увагу:

Пухироплідник

Це листопадний чагарник, форма листя якого схожа на листя калини. Відрізняється вимогливістю до догляду та утримання, але добре переносить морози. Цвіте дрібними рожевими квіточками у червні-липні. Непогано переносить обрізання. Високі чагарники бульбаплодника можуть зрости до позначки 4 метри. Але існують і карликові представники виду на зріст до 1 метра. Швидкість зростання виду – 40 см/рік.

Туя

Усього налічується близько сотні видів туї, проте для створення живоплоту придатні лише два з них - брабант і смарагд. Крона першого має форму піраміди, а загальна висота складає 3-4 метри. Другий вигляд не такий пухнастий, зате росте швидше, ніж брабант. Туї люблять, коли на них падає багато світла, а взимку потребують укриття. Кущі туї досить сильно переплітаються між собою, тому їх можна висаджувати з відривом 70 сантиметрів друг від друга.

Самшит

Ці невибагливі чагарники, що швидко ростуть, добре піддаються обрізанню і з них легко можна зробити живоплот правильної геометричної форми. Росте густо, заввишки до одного метра. В умовах холодного клімату може бути трохи нижче. Погано переносить зиму і потребує укриття. Враховуйте, що самшит – отруйна рослина. Найбільша концентрація отрут міститься у його листі. Так що, якщо у вас є цікаві домашні вихованці або маленька дитина, краще утриматися від такої культури.

Ялівець

Цей вічнозелений чагарник користується великою популярністю серед рослин для живоплоту. А все завдяки його невибагливості до типу ґрунту, великої кількості поливу та температур. Ялівець представлений декількома видами, але для огорожі найкраще підійдуть конусоподібні. Швидкість зростання становить 20 см/рік, максимальна висота – півтора метри. Плодоношення (синьо-блакитні ягоди) очікується через два роки після посадки.

Спірея Вангутта

Цей декоративний чагарник рожеві родини широко розростається (діаметр до двох метрів), тому місця вимагає чимало. Має довгі спадні пагони, які на початку весни розцвітають пухнастими білими суцвіттями. Листя спіреї має смарагдовий відтінок. Швидкість зростання становить 35 см/рік. Особливих умов не вимагає, добре переносить і світло, і тінь.

Дерен

Дерен відноситься до сімейства кизилових, але має твердішу кору. Кущі дерева ростуть завширшки до п'яти метрів, а заввишки - до трьох. Великий плюс дернової огорожі в тому, що вона радуватиме вас цвітінням двічі на рік - у травні та у вересні. Рослина не відрізняється вимогливістю, добре росте та розвивається і на сонці, і в тіні. Посуха небажана, спекотного літа рекомендується поливати насадження.

Магонія падуболістна

Магонія падуболістна належить до роду барбарисових. Жива огорожа з магонії виглядає досить привабливо, завдяки різьбленим листям і пухнастим суцвіттям з дрібними жовтими квіточками. Причому листя має насичено-зелений відтінок навесні і влітку, а восени набувають червоно-рудого відтінку. Цвіте на початку літа. Швидкість зростання становить 20 і більше см/рік.

Форзиція

Кущі форзиції, що належить до сімейства оливкових, зроблять вашу ділянку неймовірно красивою. Вже у березні рослина повністю покривається жовтими квітами і продовжує цвісти аж до липня. Кущі мають довгі розлогі гілки. Висота форзиції може досягти позначки 2 метри. Садіть огорожу з форзицій у місцях із гарним доступом прямих сонячних променів. Рослина нормально переносить тінь, але цвітіння буде не таким буйним. Починаючи з пізньої осені для форзиції потрібно споруджувати укриття. Також рекомендовано щорічно проводити обрізання.

Барбарис Тунберга

Цей квітучий чагарник, названий на честь шведського вченого К. Тунберга, також має декоративну цінність. Має високі (до 2 метрів) та густі прямостоячі гілки. Рослина представлена декількома видами, листя яких забарвлено в бордовий, мідний, темно-фіолетовий або зелений колір. Цвіте наприкінці весни, а початку осені починається період плодоношення. Барбарис Тунберга потрібно висаджувати на ділянках із гарним освітленням. Росте чагарник швидко. Також існують карликові підвиди, які стануть у нагоді для живих бордюрів.

Гортензія

Цей ошатний чагарник точно не залишить нікого байдужим. Пухнасті суцвіття гортензії можуть досягти діаметра 15-16 сантиметрів, а буйство фарб (рожевий, салатовий, небесно-блакитний, білий) поставить вас у нелегкий вибір, який саме вид квітучої гортензії посадити у себе на ділянці. Загальна максимальна висота чагарнику становить 3 метри. Примітно те, що цвітіння цього виду припадає не на весну, а на початок осені, що автоматично робить гортензію виграшним варіантом для всіх володарів живоплотів, які хочуть виділятися.

Бузок

Уздовж запашних кущів бузку просто неможливо пройти повз. З цього чагарника виходить густа живопліт. Цвіте в травні і зберігає своє яскраво-зелене листя протягом усього теплого сезону. Суцвіття у вигляді пензля пофарбовані у всі відтінки біло-рожево-фіолетової палітри фарб. Бузок дає багато надземних пагонів, які надалі можуть стати відмінними саджанцями. До переваг виду можна віднести невибагливість, стійкість до посухи та морозів і здатність приживатися на будь-якому типі грунту. Крім того, бузок не боїться перепадів температур і рідко хворіє. Любить добре залиті сонцем ділянки.

Жасмин (чубушник)

Чубушник відноситься до сімейства гортензієвих. Друга назва рослини – садовий жасмин. Його аромат ще більш насичений, ніж у бузку, а головна відмінність у тому, що кущі чубушника не такі розлогі і органічно вписуються в невеликі простори. Чагарник може зрости до 3 метрів. Добре переносить навіть кардинальне обрізання. Утворює густу та щільну огорожу. Цвітіння виду починається вже за рік після посадки. Суцвіття являють собою миловидні білі або молочні квіточки з яскраво-жовтим серцевиною. Листя - насичено-зелене. Для висаджування живоплоту з чубушника вибирайте добре освітлені ділянки. Тип ґрунту підійде будь-який, але краще родючий і пухкий.

Стрижка та обрізка чагарників живоплоту

Створити гармонійну живопліт без стрижки та обрізки не вдасться. Дані процедури необхідні не тільки для того, щоб зелена огорожа була красивою та акуратною, але й для здоров'я рослини. Не всі знають, у чому полягає відмінність між стрижкою та обрізанням, тому варто роз'яснити цей момент. Стрижка спрямовано підтримку певної форми, а обрізка - це доглядовий захід. Під час обрізки видаляються “непотрібні” частини рослини (сухі чи особливо розвинені), що зумовлює більш прфискореному зростанню рослини. Причому обрізка повинна проводитись у конкретний для кожного виду сезон. Інакше є ризик занапастити рослину.

Перша обрізка повинна здійснюватися практично відразу після посадки зрілих саджанців. Обрізка саме в цей період стане запорукою розвитку потужної кореневої системи та сприятиме більш інтенсивному зростанню живців.

Якщо ваша живоплот складається з листяних порід, регулярно зрізайте з неї сухі гілки і погано розвинені пагони. Якщо рослина пишна, здійснюйте обрізку на рівні 40 сантиметрів, а якщо рослина не відрізняється буянням, - на рівні 15 сантиметрів від землі. Всі листяні огорожі, висаджені в осінній сезон, обрізаються навесні. А огорожі, сформовані в теплі періоди року, дозволяється обрізати відразу після посадки, оскільки вони встигнуть відновитися.

З огорожами із хвойних рослин все простіше. Ці породи в перший рік життя можна не обрізати взагалі. Якщо є некрасиві частини, їх можна видалити в кінці літа.

Компанія Healthy Plants - лідер в ландшафтної індустрії, є прогресивною організацією, яка активно розвивається і йде в ногу з часом, використовує в своєму побуті лише новітні технології. Наша цінова політика є більш ніж адекватною, а для постійних клієнтів у нас існує гарна схема знижок.

Обслуговування території, установка і запуск автополиву, озеленення, висадка всіх видів саджанців, обрізка дерев і чагарників, стрижка і формування живоплотів та бордюрів, укладка газонів - всі послуги по догляду за газоном і садом - це саме ті професійні послуги, які надає наша фірма протягом довгих років.

У нашому арсеналі розкішні розсадники, які налічують величезний асортимент рослин, адаптованих під наші кліматичні умови. Ми роками дбайливо вирощуємо тисячі екземплярів, щоб з них Ви могли вибрати щось особливе і унікальне для себе. Ваша мрія - жива огорожа, купити садженці і замовити послугу з її оформлення, посадки та догляду можна у нас.

 

 

 
 
Мены потрібна консультація:



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю будуть відправлені на пошту вказану при реєстрації на сайті.
Реєстрація: